Hoe kun je de wensen en verlangens van bewoners in een verzorgingshuis écht voorop zetten? Deze vraag stond centraal tijdens het congres dat Leyden Academy, de bedenker van de Leefplezier-methodiek, onlangs organiseerde.
Maar liefst 120 mensen uit praktijk-, onderwijs- en onderzoeksorganisaties, beleidsmakers en toezichthouders bezochten het congres in Arnhem. Ook Sabine Schilt (projectleider Leefplezier) en Dagmar Schutten (manager Zorg Expertiseteam) waren erbij vanuit Wonen bij September. De korte film 'Met liefde' ging in première. Het werd een ontroerende middag met waardevolle tips.
Met liefde
Na de opening van het congres werd het direct muisstil in de zaal. De korte film ‘Met liefde’ ging tijdens het congres in première. Gemaakt door Tessa Steenbergen in opdracht van Leyden Academy. De film volgt Piet die pas net verhuisd is en Annemarie met haar man Bernard die haar dagelijks bezoekt in het woonhuis. Het laat zien wat niet in woorden te vangen is. Zo regelden zorgmedewerkers een aanhaakbed voor Bernard zodat hij zo nu en dan bij zijn vrouw kan blijven logeren. "Ik wist niet dat dit soort dingen mogelijk was" vertelt Bernard. En Piet raakt zichtbaar geëmotioneerd door een Doodle-bord dat een zorgmedewerker na een gezellig gesprek – en een dansje – voor hem heeft gemaakt.
“Wat zou je met je hart voor een bewoner kunnen doen? Zorgen vanuit je hart maakt blij!”
Aandacht, vertrouwen en verantwoordelijkheid
In het project 'Leefplezierplan op locatie' heeft Leyden Academy samen met betrokken organisaties onderzocht wat er gebeurt als je in het verzorgingshuis de wensen en verlangens van de bewoners écht centraal stelt. Aandacht, vertrouwen en verantwoordelijkheid zijn hierbij belangrijke steekwoorden. Van 2019 tot en met 2021 onderzochten zij met mensen uit de praktijk hoe leefplezier het beste geïmplementeerd kan worden en welke veranderingen er nodig zijn in processen en werkwijzen. De resultaten en bevindingen werden tijdens het congres besproken en uitgelicht.
Leyden Academy
Academisch kennisinstituut Leyden Academy heeft als missie het verbeteren van de kwaliteit van leven van oudere mensen. Door wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en ontwikkeling geven ze hier invulling aan. Zo ontwikkelden zij jaren geleden de Leefplezier-benadering. Wonen bij September heeft dit plan destijds direct omarmt. Het verbeteren van de kwaliteit van leven van bewoners door iemand écht te leren kennen en uit te gaan van zijn of haar persoonlijke behoeften en verlangens past heel goed bij Wonen bij September.
Voorloper in denken vanuit Leefplezier-methodiek
Naar aanleiding van 'Leefplezier op locatie' is een boek gemaakt. Een handleiding voor bestuurders, managers, beleidsmakers en medewerkers die met leefplezier aan de slag willen. De manier hoe Wonen bij September Leefplezier implementeert, sluit zeer goed aan bij de ervaringen die Leyden Academy opdeed tijdens het onderzoek. Dagmar: “Dat wisten we natuurlijk al, we hadden dat al vaak gehoord van Leyden Academy, maar we kunnen het nu ook teruglezen in het boek. Heel waardevol, deze concrete handvatten voor het implementeren van de leefplezier-benadering!" Klik hier om het boek in te zien.
Het onderzoek naar de implementatie van het leefplezierplan is begeleid door Leyden Academy en ondersteund door de zorgkantoren van Menzis en Coöperatie VGZ, het ministerie van VWS, de Nederlandse Zorgautoriteit, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het programma KIK-V van Zorginstituut Nederland. Kijk voor meer informatie op leefplezierindezorg.nl.
Terug naar overzicht